Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 21 to 30 of 41

Thread: Albanian Tribe/Region Reši

 1. #21
  Registered Users
  Posts
  738
  Sex

  Another interesting article about Reši. He seems to mention a population change around the year 1582 along with Islamization. Maybe that was when the ancestors of the current population of Reš arrived?

  https://zanimalsise.com/kisha-e-reci...ne-ne-harrese/
  Last edited by J Man; 02-23-2020 at 01:27 AM.

 2. #22
  Registered Users
  Posts
  98
  Sex

  Hey again! It's been about a week since we last talked.

  So, I've been doing a bit of research on old Albanian tribes of Herzegovina. So far, this is what I've written: https://en.wikipedia.org/wiki/Burmazi

  Also, I've been collecting archival data about the spread of Hoti in Herzegovina, Sandzak, and south-eastern Bosnia in the 18th century. Here's everything new I've added to the Hoti article.

  About Durham's "they came from Bosnia note". There's something that sort of unifies her story with the archival data that place Hoti's origin in Plav at least in 1330. Albanian pastoral communities from the Plav area used to move their herds in southern Bosnia during the winter months and then move back in the spring and summer months to their natural grazing lands. That could given another reasonable explanation to a story that stands opposite to the historical records.

 3. The Following User Says Thank You to Maleschreiber For This Useful Post:

   trdbr1234 (03-08-2020)

 4. #23
  Registered Users
  Posts
  208
  Sex
  Y-DNA (M)
  R1a-Y35-YP4278

  United States of America Albania Macedonia
  Quote Originally Posted by Maleschreiber View Post
  Hey again! It's been about a week since we last talked.

  So, I've been doing a bit of research on old Albanian tribes of Herzegovina. So far, this is what I've written: https://en.wikipedia.org/wiki/Burmazi

  Also, I've been collecting archival data about the spread of Hoti in Herzegovina, Sandzak, and south-eastern Bosnia in the 18th century. Here's everything new I've added to the Hoti article.

  About Durham's "they came from Bosnia note". There's something that sort of unifies her story with the archival data that place Hoti's origin in Plav at least in 1330. Albanian pastoral communities from the Plav area used to move their herds in southern Bosnia during the winter months and then move back in the spring and summer months to their natural grazing lands. That could given another reasonable explanation to a story that stands opposite to the historical records.
  Very interesting.

  Are any other Albanian Fis/Clans noted in Herzegovenia? Or of possible Albanian origin?

  I wonder, is this clan a result of population movement with the Vlach into Herzegovina, or is it a result of an independent Albanian stratum that survived the Slavic movements in the area? Are there any sources that position one way or another?

  In addition, the wiki article states that they were often confused with the Vlach. I find this to be a common theme. Are the Vlach themselves newcomers to Herzegovina, or do they also represent a population that survived Slavization independently?

  What is your opinion?

 5. #24
  Registered Users
  Posts
  98
  Sex

  The article (based on existing bibliography) says that "In the archives of Ragusa they are grouped together in terms of social and economic organization with the also pastoral Vlachs whose name figured as inclusive of all semi-nomadic pastoralists in the area, but recorded as Albanians otherwise.". Vlach in the medieval Herzegovina, Bosnia and Croatia was a catch-all term for pastoralists. So, Vlach didn't necessarily mean that someone was a Vlach in the ethnic sense, but that someone "worked as a Vlach". That is why Burmazi is grouped under the Vlach social class, but classified as Albanians. There is no contradiction there. The same thing happened with Croatian groups that were listed further north as "Vlach" but were Slavs that were semi-nomadic pastoralists.

  I think that the actual Vlachs of that area were a native group that represented a romanized native population. Otherwise, their toponymy wouldn't be preserved in modern Slavic toponymy. It would make no sense for the Slavs to adopt the name that another non-native group in those lands used.

  We have no evidence for Burmazi whether they were from Herzegovina or from further south. What we do know is that the form Burmazi presents an older form in Albanian (as opposed to the more modern "Burmadhi"). Personally, I think that they were natives of the area between Old Hercegovina and northern to central Montenegro because the /z/ form is preserved in toponyms from Albanian in that general area.

 6. The Following User Says Thank You to Maleschreiber For This Useful Post:

   trdbr1234 (03-10-2020)

 7. #25

 8. The Following 2 Users Say Thank You to Exercitus For This Useful Post:

   Maleschreiber (03-10-2020),  trdbr1234 (03-10-2020)

 9. #26
  Registered Users
  Posts
  738
  Sex

  I found this information about Reci recently on Facebook. A man named Rexhep Metaj wrote it.

  Ne prag festen , tradicjonale te
  Recit.

  Po kush eshte Reci i M, Madhe?
  Historik i shkurter.
  Shtrirja gjeografike.
  Ky fshat, apo bajrak sic quhesh dikur,
  Shtrihet nga fusha e postopojes , hyrja e
  Recit , i kufizuar me Lohen, duke u shtrire
  Permes pdhajes Recit gjer ne Lumin e
  Rrijodhit, ku kufizohet nepermes rrjedhes
  Kti lumi, me fshatin Rrijodh, ne lindje,
  Ne jug kufizohet me fshatin Grizhe, dhe
  Vazhdon te shtrihet drejt veriut nepermes
  malesh te buta e kodrash me geshteja gjer
  me fshatin Rrepisht e bjeshket e Lohes.

  Prehistorija e Recit sotshem,
  Zon e banuar qe ne mesjet, shejat e seciles
  Duken ne tumat, ne hyrjen e tije, ne gjurmet
  e kalase Babices e shen Ilijas, Majores , lopcit,
  Kalas Balexes, , vendet ku u shkrine e u perpunuan metale, te buta, ne zonen e
  Moslit , varrezat e shumta e shum antike,
  qe gjenden sidomos nga Duka e ne ,Dotc.
  Gjithashtu puse e kroje shum te lashta,
  Te shoqruara kto edhe me gojdhena qe:
  Shpesh te bindin per prehistorin e ksaj
  Zone.
  Reci i sotshem .
  Ky komunitet, perbehet nga ,13 fise qe , pak
  A shum krijuan edhe lagjet Recjane, Duke
  marr edhe emrat e tyre .

  FISI i Recasve, ku perbene fisin me te madhe
  Ne kte zon, emrin e te cilve mori krejt, zona, qe
  Ne Shekudhin e 15 te,kur ktu ngul, i pari i tije
  Nik Reci ,bashke me kater djemt , Ul Niken,
  Prel Niken, dhe Ali Niken e Veli Niken, dy me
  te vegjlit te konvertuar ne mysliman, te cilet
  u vendosen ne lagjet e sotme, Ulnikaj, ne hyrje
  Te Recit, prelnikaj, lagje mbi ulnikajt,
  Ndersa , Alija dhe Velija ne qafgrad( apo REC
  Siperm) ne vendin e quajtur qafksodh,
  Edhe Alijajt, sikurse , Ulnikajt dhe Prelnikajt, e
  Ruajten emrin e lagjeve tyre, ndersa Velijajt,
  E lane ne harres , Duke krijuar, disa lagje,
  me emrat e trashigimtarve te tyre te mevonshem, si , Mucaj, Balaj, Brucaj, Skneraj,
  Lekaj, Celaj, Kolaj, ,etj.apo Duke marr emrin e
  truadhit, Sic Jane, Mosli dhe Bolxa, ( Emer
  Vendebanimi qe ka egzistuar para emrit REC)
  Nik Reci ,nga fis i Recasve ne Vilajetin e Rrafshit te Dukagjinit, , ( fis qe trajtohet ne
  Defteret e Sanxhakut) te shek, 14, zbriti dhe
  U vendos dhe i dha emrin e vete Recit ,M, M,
  I cili quhej me pare, Balz, Bolz,
  Gjeti realishte sipas, te dhenave te sakta gojore,
  dy fise te banuara ne REC, njenin ne Bolc, dhe
  Tjeterin ne Dotc, dhe kta Jane FISI i Jakupve,
  Apo Bolcakve, Kodrajve apo Dotcorve. Te cilet
  Nuk Kane nje historik te ardhjes tyre ne kte
  Vend. por qe dihet se Jane banor shum te hershem , para Recjanve e atyre qe erdhen pas.

  FISI i Kucasve, i ardhur nga kuc i Malit te Zi,
  Te aferm me fisin e Recit te cilit ju bashkangjiten jo shum von ardhjes tyre ne
  Kte vend.

  Fisi i Vuxvukajve, vdhazri e fisit Recjanve, te
  Ardhur edhe kta nga trojet e Malit Zi te vendbanimeve Shqiptare, te cilet su martuan
  Me Recjanet deri ne shek e 20 te, per arsye
  Gjaku, te ardhur edhe kta pas Recasve ne
  Nje kohe me kucasit. Fundi i shek 15 te apo
  Fidhimi i te 16 tit.

  Fisi i Vuk Recit, apo i dodtcit, i ardhur NGA
  trojet e Malit Zi dhe vendosur ne lagjen Dodtc.

  FISI i Dukasve, i ardhur edhe kta nga kuc i
  M, Zi, te cilet marrin emrin e lagjes Duk, vend
  banim i Dukes administrues te
  Balexes,

  Vajushet ,
  Pasardhes te fisit Marash Vajushit, te ardhur
  Nga fise Shqiptare te M, Zi.te cilet i dhane
  Edhe emrin e te parit tyre ksaj zone te

  Recit.emer qe vazhdon ta mbaje.

  Egcalugasit,
  FIS me fisin Egcit Bregut , Zona Rrijodh,
  Te ardhur e te strehuar ne komshidhek me
  Vajushesit, si nip, bije.

  FISI Hebaj.
  FIS i njohur blegtoresh ne te gjith treven e
  veriut, me perqendrim ne zonen nenshkodres,
  Te ardhur ne Rec, ne shek e 18, te nepermes
  blerjevet pronave, ne fidhim si rezident te
  Perkohshem, per shtegtime ne bjeshke dhe
  me von u bene banues te perhershem, Duke
  Formuar edhe lagjen e tyre Hebaj, ne qender
  Te Recit,.

  FISI Xhakaj.
  I ardhur nga nenshkodra ne shek 18 te,
  Per arsye klime.

  FISI i Lopcit,
  I ardhur nga Shala Dugagjin, fidhimshekudhin
  E 19 te, ku moren emrin e vendit ku u vendosen
  te cilin ua blene Vajushasve, lopcin.

  Qe nga kjo koh e ardhjes, fisit me te fundit,
  Lopcorve, ne bajrakun e Recit, nuk kemi
  me banor te ri.

 10. The Following User Says Thank You to J Man For This Useful Post:

   Kelmendasi (03-16-2020)

 11. #27
  Registered Users
  Posts
  779
  Sex
  Ethnicity
  Albanian
  Y-DNA (P)
  J-ZS241
  mtDNA (M)
  T1a1l
  Y-DNA (M)
  E-CTS1273*

  Albania Kosovo Montenegro
  Quote Originally Posted by J Man View Post
  I found this information about Reci recently on Facebook. A man named Rexhep Metaj wrote it.

  Ne prag festen , tradicjonale te
  Recit.

  Po kush eshte Reci i M, Madhe?
  Historik i shkurter.
  Shtrirja gjeografike.
  Ky fshat, apo bajrak sic quhesh dikur,
  Shtrihet nga fusha e postopojes , hyrja e
  Recit , i kufizuar me Lohen, duke u shtrire
  Permes pdhajes Recit gjer ne Lumin e
  Rrijodhit, ku kufizohet nepermes rrjedhes
  Kti lumi, me fshatin Rrijodh, ne lindje,
  Ne jug kufizohet me fshatin Grizhe, dhe
  Vazhdon te shtrihet drejt veriut nepermes
  malesh te buta e kodrash me geshteja gjer
  me fshatin Rrepisht e bjeshket e Lohes.

  Prehistorija e Recit sotshem,
  Zon e banuar qe ne mesjet, shejat e seciles
  Duken ne tumat, ne hyrjen e tije, ne gjurmet
  e kalase Babices e shen Ilijas, Majores , lopcit,
  Kalas Balexes, , vendet ku u shkrine e u perpunuan metale, te buta, ne zonen e
  Moslit , varrezat e shumta e shum antike,
  qe gjenden sidomos nga Duka e ne ,Dotc.
  Gjithashtu puse e kroje shum te lashta,
  Te shoqruara kto edhe me gojdhena qe:
  Shpesh te bindin per prehistorin e ksaj
  Zone.
  Reci i sotshem .
  Ky komunitet, perbehet nga ,13 fise qe , pak
  A shum krijuan edhe lagjet Recjane, Duke
  marr edhe emrat e tyre .

  FISI i Recasve, ku perbene fisin me te madhe
  Ne kte zon, emrin e te cilve mori krejt, zona, qe
  Ne Shekudhin e 15 te,kur ktu ngul, i pari i tije
  Nik Reci ,bashke me kater djemt , Ul Niken,
  Prel Niken, dhe Ali Niken e Veli Niken, dy me
  te vegjlit te konvertuar ne mysliman, te cilet
  u vendosen ne lagjet e sotme, Ulnikaj, ne hyrje
  Te Recit, prelnikaj, lagje mbi ulnikajt,
  Ndersa , Alija dhe Velija ne qafgrad( apo REC
  Siperm) ne vendin e quajtur qafksodh,
  Edhe Alijajt, sikurse , Ulnikajt dhe Prelnikajt, e
  Ruajten emrin e lagjeve tyre, ndersa Velijajt,
  E lane ne harres , Duke krijuar, disa lagje,
  me emrat e trashigimtarve te tyre te mevonshem, si , Mucaj, Balaj, Brucaj, Skneraj,
  Lekaj, Celaj, Kolaj, ,etj.apo Duke marr emrin e
  truadhit, Sic Jane, Mosli dhe Bolxa, ( Emer
  Vendebanimi qe ka egzistuar para emrit REC)
  Nik Reci ,nga fis i Recasve ne Vilajetin e Rrafshit te Dukagjinit, , ( fis qe trajtohet ne
  Defteret e Sanxhakut) te shek, 14, zbriti dhe
  U vendos dhe i dha emrin e vete Recit ,M, M,
  I cili quhej me pare, Balz, Bolz,
  Gjeti realishte sipas, te dhenave te sakta gojore,
  dy fise te banuara ne REC, njenin ne Bolc, dhe
  Tjeterin ne Dotc, dhe kta Jane FISI i Jakupve,
  Apo Bolcakve, Kodrajve apo Dotcorve. Te cilet
  Nuk Kane nje historik te ardhjes tyre ne kte
  Vend. por qe dihet se Jane banor shum te hershem , para Recjanve e atyre qe erdhen pas.

  FISI i Kucasve, i ardhur nga kuc i Malit te Zi,
  Te aferm me fisin e Recit te cilit ju bashkangjiten jo shum von ardhjes tyre ne
  Kte vend.

  Fisi i Vuxvukajve, vdhazri e fisit Recjanve, te
  Ardhur edhe kta nga trojet e Malit Zi te vendbanimeve Shqiptare, te cilet su martuan
  Me Recjanet deri ne shek e 20 te, per arsye
  Gjaku, te ardhur edhe kta pas Recasve ne
  Nje kohe me kucasit. Fundi i shek 15 te apo
  Fidhimi i te 16 tit.

  Fisi i Vuk Recit, apo i dodtcit, i ardhur NGA
  trojet e Malit Zi dhe vendosur ne lagjen Dodtc.

  FISI i Dukasve, i ardhur edhe kta nga kuc i
  M, Zi, te cilet marrin emrin e lagjes Duk, vend
  banim i Dukes administrues te
  Balexes,

  Vajushet ,
  Pasardhes te fisit Marash Vajushit, te ardhur
  Nga fise Shqiptare te M, Zi.te cilet i dhane
  Edhe emrin e te parit tyre ksaj zone te

  Recit.emer qe vazhdon ta mbaje.

  Egcalugasit,
  FIS me fisin Egcit Bregut , Zona Rrijodh,
  Te ardhur e te strehuar ne komshidhek me
  Vajushesit, si nip, bije.

  FISI Hebaj.
  FIS i njohur blegtoresh ne te gjith treven e
  veriut, me perqendrim ne zonen nenshkodres,
  Te ardhur ne Rec, ne shek e 18, te nepermes
  blerjevet pronave, ne fidhim si rezident te
  Perkohshem, per shtegtime ne bjeshke dhe
  me von u bene banues te perhershem, Duke
  Formuar edhe lagjen e tyre Hebaj, ne qender
  Te Recit,.

  FISI Xhakaj.
  I ardhur nga nenshkodra ne shek 18 te,
  Per arsye klime.

  FISI i Lopcit,
  I ardhur nga Shala Dugagjin, fidhimshekudhin
  E 19 te, ku moren emrin e vendit ku u vendosen
  te cilin ua blene Vajushasve, lopcin.

  Qe nga kjo koh e ardhjes, fisit me te fundit,
  Lopcorve, ne bajrakun e Recit, nuk kemi
  me banor te ri.
  Very interesting, he basically gives a breakdown of the families/tribes or fis that live in Reš.

  Interestingly, he states that the majority of the Reši descend from a certain Nik Reši who arrived from western Kosovo (Rrafshi i Dukagjinit). This contrasts the oral tradition that states that they came from the village of Reš in the lowlands of Shkodra. A Nika Reši is recorded in the defter of 1485 in the village of Reš, this I believe confirms the origin of the clan from the lowlands of Shkodra. Perhaps he mistook the defters/records.
  He also mentions a number of families that came to Reši during the 18th and 19th centuries; both the Hebaj and Xhakaj are believed to have come from ShkodŰr, and the Lopci came from Shala.
  Last edited by Kelmendasi; 03-16-2020 at 08:38 PM.
  Ydna: J1>P58>YSC234>ZS241

  Maternal Ydna: E-V13>CTS5856*

  Mtdna: T1a1l

 12. The Following User Says Thank You to Kelmendasi For This Useful Post:

   J Man (03-17-2020)

 13. #28
  Registered Users
  Posts
  738
  Sex

  Quote Originally Posted by Kelmendasi View Post
  Very interesting, he basically gives a breakdown of the families/tribes or fis that live in Reš.

  Interestingly, he states that the majority of the Reši descend from a certain Nik Reši who arrived from western Kosovo (Rrafshi i Dukagjinit). This contrasts the oral tradition that states that they came from the village of Reš in the lowlands of Shkodra. A Nika Reši is recorded in the defter of 1485 in the village of Reš, this I believe confirms the origin of the clan from the lowlands of Shkodra. Perhaps he mistook the defters/records.
  He also mentions a number of families that came to Reši during the 18th and 19th centuries; both the Hebaj and Xhakaj are believed to have come from ShkodŰr, and the Lopci came from Shala.
  Yes indeed it certainly is very interesting.

  Well isn't the village of Reš today basically in the lowlands? Isn't it only around 300-400 meters in elevation above sea level?

 14. #29
  Registered Users
  Posts
  779
  Sex
  Ethnicity
  Albanian
  Y-DNA (P)
  J-ZS241
  mtDNA (M)
  T1a1l
  Y-DNA (M)
  E-CTS1273*

  Albania Kosovo Montenegro
  Quote Originally Posted by J Man View Post
  Yes indeed it certainly is very interesting.

  Well isn't the village of Reš today basically in the lowlands? Isn't it only around 300-400 meters in elevation above sea level?
  In this context "lowlands of Shkodra" refers to the areas around the Drin and Bojana (Buna) rivers, roughly corresponding to the Ana e Malit and Zadrima regions of Albania.

  As for Reši itself, not too sure if I would call it lowland. The area is surrounded by hills and mountains in some parts, though it may not be as mountainous as say Kelmend. In comparison, many of the villages in the Zadrima region are found at an elevation that is under 6 meters above sea level.
  Ydna: J1>P58>YSC234>ZS241

  Maternal Ydna: E-V13>CTS5856*

  Mtdna: T1a1l

 15. The Following User Says Thank You to Kelmendasi For This Useful Post:

   J Man (03-17-2020)

 16. #30
  Registered Users
  Posts
  738
  Sex

  Quote Originally Posted by Kelmendasi View Post
  In this context "lowlands of Shkodra" refers to the areas around the Drin and Bojana (Buna) rivers, roughly corresponding to the Ana e Malit and Zadrima regions of Albania.

  As for Reši itself, not too sure if I would call it lowland. The area is surrounded by hills and mountains in some parts, though it may not be as mountainous as say Kelmend. In comparison, many of the villages in the Zadrima region are found at an elevation that is under 6 meters above sea level.
  In Reši the village of Qafe-Grade may be around 300-400 meters in elevation I think and Reš village may be even lower. I see what you mean though for sure. Further up from Qafe-Grade towards Rrepisht the elevation becomes much higher I think.

Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Similar Threads

 1. Old Albanian & Proto-Albanian
  By Johane Derite in forum Linguistics
  Replies: 20
  Last Post: 06-29-2020, 09:48 PM
 2. Albanian
  By Glauk in forum Southern
  Replies: 1954
  Last Post: 06-24-2020, 08:31 PM
 3. Albanian DNA Project
  By J Man in forum Southern
  Replies: 1242
  Last Post: 06-08-2020, 02:48 AM
 4. Albanian Linguistics
  By Johane Derite in forum Linguistics
  Replies: 189
  Last Post: 05-07-2020, 06:57 PM
 5. The Tribe Within- Search of DNA Tribe R1b-L513
  By Mag Uidhir 6 in forum L513
  Replies: 18
  Last Post: 06-03-2017, 01:27 AM

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •